Vakondháló használata elengedhetetlen a füvesítés során

Hazánkban a Természetvédelmi törvény szerint a vakond védett állat!

Távol tartása kertünktől főleg a megelőzésre koncentrál! A vakond igazából hasznos állat, mert a kertünkben, a pajorok, lárvák amik a ‘fű alatt’ kártékonykodnak, például a vakond táplálékát jelentik! De egy feltúrt gyepszőnyeg vagy egy felásott virágágyás, ahol a föld keveredik a fenyőkéreg-gel, nem szép látvány. A geotextil is véd a vakond ellen.

A megelőzés legelterjedtebb módszere, a vakondháló használata!

A vakondhálóról:

-könnyen beépíthető,

-nem mérgező, szagtalan,

-nagy ellenállású a fizikai behatásokra,

-kis súlyú alapanyag,

-Uv stabil!

A háló fektetése előtt, elő kell készítenünk a terepet, hogy a vakondháló terítési munkálatait ne akadályozza felesleges földmunka!

A cél nyilván az, hogy kertünk ne legyen tele vakondtúrással! Terítsük le a hálót az előkészített területre, szabjuk méretre, a különböző hálórétegek között minimum 10-15 cm átfedés ajánlott! Használjunk rögzítő-leszúró tüskéket, a stabil rögzítéshez! Az átfedéseknél és a háló szegélyeinél javasolt legjobban rögzítések használata, mert ezek a legkritikusabb pontok! A rögzítő tüskéken tehát nem érdemes spórolnunk, mert kihagyása a későbbiekben sok bosszúságot okozhat nekünk, pl. ha elmozdul a háló! A vakondháló előnye még, hogy nagyon könnyű méretre szabni!

Ha már az alsó földrétegre ráterítettük a vakondhálót, akkor a következő földmunka, a terület feltöltése! A friss talajréteg minimum 10 cm legyen! A hálót megfelelően kell terhelni, hogy hatékony legyen! Gyakori hiba szokott lenni, hogy a gyepszőnyeget a vakondhálóra ‘gurítják’, viszont ebben az esetben nem lesz hatékony a kis ‘betolakodók’ ellen!